Sezóna klíšťat - OČKOVÁNÍ, CO DĚLAT, KDYŽ JSEM MĚL/A KLÍŠTĚ?

11.04.2024 00:00

Očkování proti klíšťové encefalitidě je nyní u občanů nad 50 let hrazené ze zdravotního pojištění, tudíž zdarma.

 

Více informací:

www.pozorkliste.cz

 

Očkování je možné v průběhu celého roku a probíhá ve třech základních dávkách.

 

Očkovací schéma:

1. dávka

2. dávka po 1-3 měsících po 1. dávce, v letních měsících lze po 14 dnech

3. dávka 5-12 měsíců po 2. dávce

přeočkování po 5 letech, po 60. roce po 3 letech

 

Klíšťová encefalitida neboli klíšťový zánět mozku je infekční virové onemocnění napadající nervový systém. Klíšťová encefalitida je typickou nákazou s přírodní ohniskovostí. V České republice je mnoho ohnisek, kde jsou dobré podmínky pro život klíšťat. Nakažená klíšťata se vyskytují ve všech krajích České republiky, aktivní jsou již od 5 °C. Upřednostňují vlhká místa. Česká republika je zemí s nejvyšším výskytem onemocnění. Každoročně je hlášeno několik set onemocnění klíšťovou encefalitidou a jejich počet se zvyšuje. Výskyt je hlášen i v řadě jiných evropských zemí – v Rakousku, Švýcarsku či v Pobaltí.

Klíšťová encefalitida se přenáší na člověka ze zvířat především infikovaným klíštětem. Méně častý způsob přenosu je konzumací syrového mléka a nepasterizovaných mléčných výrobků od nakažených zvířat (kozy, krávy, ovce) nebo při neopatrném vytahování infekčního klíštěte např. domácímu zvířeti. K přenosu nákazy dochází již po dvou hodinách od přisátí infikovaného klíštěte. Nákazu přenáší i drobné nymfy, které mohu být pouhým okem lehce přehlédnutelné.

Zdrojem nákazy je infikované klíště. Po nasátí infikované krve zůstává klíště trvale infekční a přenáší virus i na své potomstvo. 

 

Klíště je třeba odstranit co nejdříve. Včasné a správné odstranění klíštěte je velice důležité pro snížení rizika přenosu infekce.

Na přisáté klíště v žádném případě nepoužívejte oleje či masti, které ho přidusí. Nejbezpečnější způsob odstranění klíštěte je za pomoci speciální karty se zářezy, která klíště pevně podebere a vytáhne bez rizika rozmáčknutí. V případě velmi malého klíštěte použijte navlhčený tampon mýdlovou vodou, kterým zlehka projíždějte po povrchu klíštěte z jedné strany na druhou, až se uvolní. Místo zákusu poté vydesinfikujte běžným desinfekčním prostředkem.

Jestliže se nepodaří klíště vyndat i s kusadly, která zůstanou v kůži, není třeba propadat panice. Ze samotných kusadel již přenos infekce nehrozí. Tělo si s nimi poradí jako se zadřenou třískou, takže se vydrolí nebo vyhnisají. Ranku je třeba vydesinfikovat a sledovat, aby nedošlo k zanícení.

Někdy se může v místě přisátí objevit zarudlá boulička, což je jenom lokální reakce, která časem zmizí. Zarudnutí, zduření a svědivost ranky po přisátém klíštěti tedy nemusí znamenat nákazu.

Pokud se zarudnutí zvětšuje, pociťujete bolesti svalů, klobů, máte teplotu dostavte se k vyšetření.

Proti borelioze se neočkuje. Očkuje se jen proti klíšťové encefalitidě. Nad 50 let mají všichni očkování hrazeno pojišťovnou. Pod 50 let očkování částečně proplácejí pojišťovny. Očkování lze provádět během celého roku.

 

 

Zdroj www.avenier.cz